De belangrijkste hondenziektes bij pups

Braken en diarree

Wormen kunnen de oorzaak zijn van braken of diarree maar ook een plotse verandering in het dieet van je pup kunnen daartoe leiden. Voer alle voedselveranderingen geleidelijk aan door zodat het delicate spijsverteringssysteem van je pup de tijd krijgt eraan te wennen. Ontworm hem regelmatig. Vermijd melk. Roep steeds de hulp in van een dierenarts als je puppy moet braken en diarree heeft.

Voorwerpen inslikken

Pups hebben de neiging om overal op te kauwen. Geef hem steeds speciale kauwspeeltjes en laat niets anders rondslingeren. Veel pups gaan graag op verkenning en durven dan wel eens iets oppikken wat gevaarlijk kan zijn. Wees dus altijd aandachtig. De pup zou wel eens een giftige stof kunnen binnenspelen. Het voorwerp zou ook zijn ademhaling kunnen blokkeren. Als je het vermoeden hebt dat je pup iets ingeslikt heeft wat gevaarlijk kan zijn, ga dan naar de dierenarts.

Gebroken beenderen

De beenderen van een pup zijn nog niet helemaal ontwikkeld en erg breekbaar. Botbreuken komen dus erg vaak voor. Dat kan gebeuren wanneer er iemand op de pup trapt, als hij van de zetel valt, enz. Als je pup mankt, ga dan naar de dierenarts. De breuk zal vanzelf ook snel genezen, maar moet correct gespalkt worden om te voorkomen dat de botten terug aaneen groeien.

Autoziekte

Autoziekte komt erg vaak voor bij jonge honden. Geef je pup geen voedsel voor je vertrekt en rijd eerst een blokje rond. Als je pup gewend is aan de beweging van je auto, is hij meestal wel klaar voor een langere rit.

Oormijt

Er zijn verschillende soorten vormen van oormijt. Degene die het meest voorkomt is Otodectes cynotis. Dit zijn kleine lichtgrijze spinnetjes die de grootte hebben van speldenkopjes. Zij leven van restjes van afgestorven huidcellen in de oren. De oren verkiezen ze omdat het daar lekker warm en donker is. De oormijt kan men echter ook in de nek, op de rug of zelfs helemaal bij de staartbasis vinden. Deze oormijt is niet kieskeurig en kan leven op honden, katten, fretten, vossen en heel zelden ook kortstondig op de mens. Bovendien kan de oormijt enkele maanden overleven in de omgeving van uw huisdier (bijvoorbeeld in de mand). Al een paar mijten kunnen jeuk in het oor veroorzaken. De jeuk ontstaat doordat het speeksel en de ontlasting van de oormijt een allergische reactie veroorzaakt. Hierdoor gaan de klieren in het oor meer donkerbruin oorsmeer produceren en kunnen ze zorgen voor oorontstekingen.