Een gezonde pup

Natuurlijk wil iedereen een gezonde mooie pup maar al te vaak wordt er bij aankoop van een pup met een verkeerde basis gestart. Heel wat mensen zien een schattig pupje en doen dus een impulsaankoop.
Veelal wordt deze aankoop op emotie gebasseerd en een pup is altijd leuk maar puppy's worden groot. Pups kunnen ziek zijn en verborgen hondenziektes mee krijgen vanuit het nest. Deze kunnen snel evolueren tot meer ernstige aandoeningen of ziektes, die ook nog eens een hele hoop geld kosten. Daarom hebben we deze tips opgesteld. Dit zijn geenszins vaste regels maar ze maken het makkellijker om een gezonde hond te kunnen kiezen.

Waar koop ik een gezonde pup?

Zodra er beslist werd welk ras er gaat aangekocht worden kan er begonnen worden met het zoeken naar de geschikte kwekers van dit ras.

België telt een behoorlijk aantal malafide fokkers (lees: broodfokkers). Dit zijn handelaars die zeker niet al hun te koop aangeboden pups zelf gekweekt hebben. De dieren komen uit puppyfarms en vaak ook van voormalige Oostbloklanden en worden in grote hoeveelheden en armbarmelijke toestanden naar ons land vervoerd. De dieren zijn dragers van heel wat ziektes en geregeld zien we weer aandoeningen opduiken die hier de laatste jaren bijna uitgeroeid waren. Indien u twijfelt aan de herkomst van uw kandidaat-pupje, vraag dan zeker naar zijn Europees paspoort en op de voorzijde van dit boekje kan u dan het land van herkomst aflezen!

De ideale plaats is bij mensen die 1 of 2 rassen hebben. Deze hondenfokkers hebben de kennis over hun ras en zullen op alle vragen kunnen antwoorden.

Tevens zal je er de moeder (en eventueel de vader) van de pup kunnen zien en zodoende een beeld vormen van het karakter en de grootte van het dier.

Tips om een gezonde pup te kiezen:

- Gezonde pups vragen een gezonde moeder, de moeder moet fit en alert zijn. Als ze nog zoogt mag ze zelfs scherp in haar houding zijn.
Een pup haalt men dus niet in een winkel waar de moeder niet zichtbaar is.

- Een gezonde pup heeft de oogjes open na max. 14 dagen. Die zijn helder en zonder vieze uitloop. Een helder traantje mag, dat komt van de UV-lamp.

- Er mogen geen sporen van diarree zijn rond de anus. Het buikje moet rond zijn, maar niet gezwollen. Een pup met een smal ruggetje en een heel dikke buik, heeft wormen of ergere gezondheidsproblemen.
Pups die al rond lopen en gespeend worden kunnen vuil zijn, maar er is een groot verschil tussen dit vuil en sporen van diarree en braaksel.

- Kijk ook altijd hoe het pupje zich gedraagt ten opzichte van de andere aanwezige pups. Een diertje dat de groep "terroriseert" zou wel eens een dominant baasje kunnen worden. Anderzijds kiest u best ook niet voor een pupje dat wegkruipt in een hoekje want dit kan misschien een angstige hond worden. Als je een rustige hond zoekt, mag je gerust de pup nemen die onverstoorbaar blijft liggen of zelfs doorslapen bij je bezoek, zo een hond is enkel lui. Een pup die anstig wegkruipt bij bezoek, lawaai enz., kan je beter vermijden.